Vat Types
Soorten vaten
De rijping op het vat is voor whisky een van de sterkste processen dat de smaak van whisky definieert . Het type van het vat is een van de belangrijkste factoren in het vat rijping . Het voegt verschillende complexe smaken toe aan de nieuwe made spirit .
De rijping in verschillende vaten voegt verschillende smaken toe aan de uiteindelijke whisky . Hier onder wil ik graag het een en ander uitleggen welke invloeden welke vat types hebben op het eind product.
Er zijn vijf factoren welke invloed hebben op het eindproduct:
* Soort voorganger vloeistof
* Grootte van het vat
* Houtsoort
* Niveau van Charing
* Hergebruik van de vaten
1 Aard van de voorganger vloeistof
Voorganger | Vloeistof | Smaak | Kleur |
Bourbon | whiskey | vanille, zoet, camamel | goud |
Bourgogne | wijn | zeer fruitig, licht zoet | donkerrood |
Madeira | versterkte wijn | kruidig, licht fruitig, zoet, droog | donker, amber |
Port(zoete) | versterkte wijn | zoet, gedroogd fruit, kruidig | rood |
Port(semi-droog) | versterkte wijn | licht zoet, gedroogd fruit, kruidig | rood |
Port(droge) | versterkte wijn | gedroogd fruit, kruidig | rood |
Oloroso | sherry | nootachtig, gedroogd fruit | amber |
PedroXiminez | sherry | erg zoet, donker fruit, rozijnen | amber |
Fino | sherry | licht fruit, zoet, droog | helder |
Bordeaux | wijn (rood) | sterke rode vruchten, druiven | rood |
Ruby | port | fruitig, bessen | rood |
Chardonnay | wijn | tropische vruchten, zuur, scherp | helder |
Rum(wit) | spirit (wit) | zoet, tropische fruit, amandel | helder |
Rum(dark) | spirit (donker) | stroop, donker fruit, eik, caramel | amber |
Moscatel | |||
Palo Cortado | |||
Cognac | |||
Tequila |
2 Grootte van de vaten
De grootte van vaten zijn zeer moeilijk te definiëren , omdat er geen ISO standaarden zijn om de inhoud van het vat te definiëren. Er is nog een groot probleem met het volume van de vaten, en dat zijn de oude inhouds maten welke nog steeds worden gebruikt. De normale butts zijn er in maten van 500 liter ( 132 galons ). De volgende tabel toont de werkelijke afmetingen van de meest voorkomende vaten.
Naam | Liter | US. Gallon | Imp. Gallon |
American Standard Barrel (ASB) /Bourbon | 200 | 53 | 44 |
Butt | 500 | 132 | 109 |
Quarter Cask | 125 | 33 | 27 |
Standard Hogshead | 238 | 63 | 52 |
Puncheon | 320 | 85 | 70 |
Madeira Drum | 650 | 172 | 143 |
Port Pipe (tall) | 500 | 132 | 109 |
Sherry Hogshead | 245 | 65 | 54 |
Cognac type | 300 | 79 | 66 |
Bordeaux type | 225 | 59 | 49 |
Barrique cask | 225 | 59 | 49 |
Bloodtub | 50 | 13 | 11 |
De afmetingen van de de vaten variëren als verschillende kuipers produceren verschillende maten vaten . Het is belangrijk de grote verschillen tussen de vaten onthouden .
Grootte van type vaten
Grote van vat | Type vat |
Groot > 400 Liters (>132 US. gallons) | Butt, Port Pipe, Madeira Drum |
Medium 200 - 400 Liters (53 - 106 US. Gallons) | ASB, Bourbon any Hogshead, Cognac cask, Bordeaux cask |
Klein <200 Liters (53 US. Gallons) | Quater cask, bloodtub |
3 Aard van hout (Houtsoort effect op de smaak)
Amerikaanse witte eik ( Quercus alba ) zacht, vanille , karamel Europese eik ( Quercus robur en petraea ) kruidig en bitter. Er zijn grote verschillen tussen de twee belangrijkste soorten eiken . De Amerikaanse witte eik groeit in het oosten van de Verenigde Staten van Amerika en een paar delen van Canada . De boom groeit vrij snel voor een eik en is dus een beetje goedkoper dan de Europese tegenhanger . Het hout is zeer dicht ( 770 kg / m³ ) en bevat veel monogalloyl glocose . Dit wordt later overgebracht naar de typische Bourbon vanille smaak .
De Europese eik groeit in heel het Europese continent tot ver in Rusland en Turkije . Het groeit langzamer dan de Amerikaanse tegenhanger en is een beetje minder dicht ( 720kg / m³ ) . Het bevat Galluszuur dat wordt beschouwd als een pseudo tannine . Dit zuur in combinatie met water geeft de whisky een enigszins bittere smaak . De Europese eik heeft ook een heleboel andere componenten die ook toe te voegen aan de kruidigheid van de whisky .
4 Verkoling en Roosteren
Bij toasten en verkolen zet het hout suikers in vanille en caramel smaken om . De cooper maakt onderscheid tussen verkolen en roosteren . Roosteren is het net verduisteren van de bovenkant van het hout en handelt in de diepte van de duigen . Het laat het hout met een zwarte platte laag bovenop . Als je een ton chart dan gaat het hout verbranden tot je op een punt komt waar het oppervlak niet scheurt en je laat het hout met een oneffen structuur achter. Het ziet eruit als een krokodilke huid . De mate van verkoling wordt bepaald door de tijd dat het vat wordt verbrand . Dit varieert met de kuiperij of de specificatie van de distilleerderij bij het bestellen van het vat .
- Jack Daniel's Cooperage Ongeveer 42 seconden van verkolen
- Speyside Cooperage Ongeveer 15 seconden van Charing
5 Hergebruik van het vat
Het laatste punt is het aantal malen dat het vat is gebruikt . Hoe vaker je een vat begruikt des te minder smaken zal het vrijgeven aan de whisky. Bourbon moet echter worden gerijpt in verse vaten. Dus Bourbon krijgt altijd de maximale smaak uit de verse vaten. Meestal worden de vaten verjongd voordat de vaten worden bijgevuld. De vaten worden gefreesd uit de binnenzijde en daarna weer verkoold . Dit herstelt meer vanille en caramel smaken voor de rijping .